27.4.2013 Mäntsälä

Kuvaajat: Riitta Liimatainen ja Heidi Kaatiala

1a KONTAKTI Tervehtiminen: 1 (Torjuu kontaktia, murisee tai yrittää purra)

1b KONTAKTI Yhteistyö: 1 (Ei lähde vieraan ihmisen mukaan)

1c KONTAKTI Käsittely: 1 (Torjuu murisemalla ja/tai yrittää purra)

2a LEIKKI 1 Leikkihalu: 1 (Ei leiki, ei osoita kiinnostusta)

2b LEIKKI 1 Tarttuminen: 1 (Ei tartu esineeseen)

2c LEIKKI 1 Puruote ja taisteluhalu: 1 (Ei tartu esineeseen)

http://youtu.be/McbibYd9rhQ

Alku sujui kuten kerkesin pelkäämäänkin, samantien kun päästiin kuvauspaikalle alkoi rähinä ja itse sain käyttää sirun lukijaakin kun Retu ei antanut Marianne Mamian sitä lukea.. Ja kun rähisemisen makuun päästiin niin eihän siitä loppua meinannut tulla. Kontaktin ottoa pakeni selän taakse haukkuen ja MH-kuvaus lomakkeeseen laitettiinkin huomioitavaa kohtaan että kohdissa 1a/c ei murise tai yritä purra. Kyllä se ihan haukkumista olikin.. Leikissä yllätti etten saanut Retua ottamaan patukasta kiinni edes alussa kun sitä vetelin maassa, tiedä sitten johtuiko patukan koosta, siitä että sillä oli muutkin koirat leikkinyt vai oliko tilanne niin jännittävä ettei leikkiminenkään kiinnostanut.

Se taas ei yllättänyt ettei Retu lätenyt vieraan mukaan, eihän Retu halua muutenkaan lähteä lenkillä erisuuntaan kuin omat omistajat, vaikka olisi tuttukin taluttaja.

3a TAKAA-AJO 1.kerta: 1 (ei aloita)

3b TARTTUMINEN 1.kerta: 1 (ei kiinnostu saalista/ei juokse perään)

3a TAKAA-AJO 2.kerta: 1 (ei aloita)

3b TARTTUMINEN 2.kerta: 1 (ei kiinnostu saalista( ei juokse perään)

http://youtu.be/m9CwB-_cSdQ

http://youtu.be/bTtwKmPdM5U

Takaa-ajo oli itselleni ehkä suurin yllätys, tuntui että Retu ei kummallakaan kerralla havainnut pinkkiä esinettä jota piti lähteä jahtaamaan. Taisi poika vahtia enemmän Markoa, joka oli yleisön joukossa kuvaamassa ja luuli vielä että nyt on lupa vetää rallia. Tuossa taisin jo tuskastuakin saanko Retua enää hallintaan kun veti tutut koikkerihepulinsa :)

4 AKTIVITEETTITASO: 3 (Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja)

5a ETÄLEIKKI kiinnostus: 1 (ei kiinnostu avustajasta)

5b ETÄLEIKKI uhka/aggressio: 1 (ei osoita uhkauselkeitä)

5c ETÄLEIKKI uteliaisuus: 1 (ei saavuavustajan luo)

5d ETÄLEIKKI leikkihalu: 1 (ei osoita kiinnostusta)

5e ETÄLEIKKI yhteistyö: 1 (ei osoita kiinnostusta)

Kolmen minuutin paikalla olo tuntui itsestä pitkältä ajalta, mutta retua moinen ei haitannut. Poika latasi itseään ja aloitti mullan syömisen, multaa Retu taisikin syödä suurimman osan ajasta :) Palautteenannossa kuvaaja totesikin että taisi olla poika aamupalaa vailla :)

http://youtu.be/smLVmrJOJn8

Etäleikkikin meni kuten ajattelin, Retu ei pitkälle minusta irronnut ja tyytyi haukkumaan hyvän etäisyyden päästä etäleikkijälle. Taisi Retu kertaalleen käydä taas yleisön joukossa Markon jaloissa pyörimässä ja meinasi merkata saman puun kuin ensimmäisenä kuvauksessa ollut koikkeri Orson :)

6a YLLÄTYS Pelko: 3 (Väistää kääntämättä katsettaan pois haalarista)

6b YLLÄTYS Puolustus/Aggressio: 3 (osoittaa useita uhkauselkeitä)

6c YLLÄTYS uteliasuus: 1 (menee haalarin luo kun se on laskettu maahan/ei mene ajoissa)

6d YLLÄTYS jäljelle jäävä pelko: 4 (Niiaus tai nopeuden vaihtelu samanlaisina vähintään kahdella ohituskerralla)

6e YLLÄTYS jäljelle jäävä kiinnostus: 1 (ei osoita kiinnostusta haalariin)

http://youtu.be/Tc04k0k3Ldk

Tässäkin Retu reagoi aikalailla kuten ajattelin, ainut yllätys oli ettei tullut haistelemaan haalaria kovinkaan paljoa kun olin kyykyssä. Ja nopeasti Retu kuitenkin palautui koska haalarin ohi kävellessä Retu kulki haalarin ja minun välissä. Palautteenannossa kuvaaja oli sitä mieltä että Retulle pahin oli se että haalari muistutti ihmistä ja itse olen siitä kanssa samaa mieltä ja kyllä kaikista kuvauksen osioista huomaa että eniten Retu paineistui niistä missä sen piti reagoida vieraisiin ihmisiin.

7a ÄÄNIHERKKYYS Pelko: 5 (Pakenee enemmän kuin 5metriä)

7b ÄÄNIHERKKYYS Uteliaisuus: 3 (menee räminälaitteen luo kun ohjaaja seisoo sen vieressä)

7c ÄÄNIHERKKYYS Jäljelle jäävä pelko: 4 (Niiaus tai nopeuden vaihtelu vähintään kahdella ohituskerralla)

7d ÄÄNIHERKKYYS Jäljelle jäävä kiinnostus: 1 (ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan)

http://youtu.be/NGQnrE_nuZk

Eipä tässäkään tullut itselle yllätystä, paitsi ehkä se kuinka Retu tässäkin tarvitsi paljon minun tukea että meni räminälaitetta katsomaan.

8a AAVEET puolustus/aggressio: 2 (osoittaa yksittäisä uhkauselkeitä)

8b AAVEET Tarkkaavaisuus: 3 (Tarkkailee aaveitä, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista

8c AAVEET Pelko: 4 (on enimmäkseen ohjaajan takana, vaihtelee paon ja kontrollin välillä)

8d AAVEET Uteliaisuus: 1 (menee katsomaan kun ohjaaja on ottanut avustajalta hupun pois/ei mene ajoissa)

8e AAVEET Kontaktinotto aaveeseen: 1 (Torjuu kontaktia/ei mene ajoissa)

http://youtu.be/un8fZBIU4CU

Aaveista Retu taisi paineistua eniten, olihan nyt kaksi outoa hahmoa joita kumpaakin piti vahtia. Loppujen lopuksi Retu saatiin  aaveiden lähelle vain niin että lähdimme ryhmänä kävelemään. Missään välissä Retu ei edes yrittänyt ottaa kontaktia aaveisiin vaikka ihan taakse loppujen lopuksi istuikin, toista Retu taisi lopulta haistaa housunlahkeesta.

9a LEIKKI leikkihalu: 1 (ei leiki - ei osoita kiinnostusta)

9b LEIKKI Tarttuminen: 1 (ei tartu esineeseen)

10 AMPUMINEN: 4/5 (Keskeyttää leikin/passiiv., lukkiutuu yleisöä laukauksia tms. kohden, ei pala leikkiin/passiivisuuteen TAI Häiriintynyt/pelokas/Yrittää paeta)

http://youtu.be/0bhfPqig0_w

Leikki ei taaskaan yllättänyt kun isolla patukalla yritettiin, mutta ennen ampusita kun kaivoin takin sisältäRetun oman lelun niin sillä näytti että taistelutahtoa ja leikkisyyttä löytyy. Mutta ampuminen oli kuitenkin liikaa tällä kertaa Retulle. Leikki loppui samantien kun laukaus tuli ja Retu juoksi Markon jalkoihin turvaan. Palasi vielä minun luokse, mutta ei enää halunnut leikkiä. Kun hihna laitettiin takaisin Retulle alkoi poika olla jo oma itsensa ja palauttenannon seisoskeli rauhallisesti vieressä. Lomakkeessa ammunnan rasti on tosiaan ihan nelosen ja vitosen puolivälissä. Katsotaan miten se päivittyy sitten virallisiin tuloksiin.

 

Mitään suuria yllätyksiä Retun käytöksestä ei tullut. Itse olin ajatellut että Retu ei niin paljoa välttämättä minuun tukeutuisi, mutta kaikissa osioissa selvästi tarkkaili myös minun reaktioita eikä ilman minua uskaltanut/halunnut käydä tutustumassa mihinkään. Toisaalta, olihan tuo Retulle täysin uusi tilanne kun en reagoinut sen haukkumiseen eikä oikein saanut tukea minusta. Ja silloinhan Retu ainakin hetkeksi rauhoittui kun itse sain kehua. Tyytyväinen olen  siihen miten nopeasti Retu palautui eri osioiden välillä. Siitä ei videoita olekaan, mutta kun kävelimme seuraaville osioille oli Retu hiljaa ja itseasiassa hakeutui itse kuvaajan viereen kävelemään. Ja ampumisen jälkeenkin palautui nopeati kun saatiin hihnaan ja rauhallisena seisoskeli palautteenannon ajan.

Suurin pelkokin meinasi toteutua kun pelkäsin etten Retua saa hallintaan ajoissa osioiden välillä ja varsinkin alussa Retu kävi niin ylikierroksilla että sai useampaan kertaan komentaa että tuli takaisin hihnaan. Ja toinen mitä olisi pitänyt treenatakin enne MH-kuvaukseen menoa oli pannan pito. Tuntui että Retu selvästi ahdistui siitäkin että roikuin pannassa kiinni ja alussa erehdyin vielä pitämään sormikkaat kädessä, joten enhän itsekään meinannut sitä kaulapantaa löytää karvojen seasta :) Ennen etäleikkijää Retu myös alkoi yskiä ihan siihen malliin että panta painaisi pahasti kun pidin siitä kiinni ja vasta silloin yritin itsekin joustaa liikkeissäni, ettei Retu itseään kurista pantaan..